Afgelopen week was er een bijeenkomst in 't Dorpshuuss vanuit het project "Levend  Landschap".  Dit project bestaat uit een 14- tal deelprojecten. Deze bijeenkomst ging over het deelproject" Varsselder - Veldhunten in het groen". Bij dit deelproject ligt de nadruk op het versterken van het landschap in het buitengebied met streekeigen beplanting.

Speciale ervenbrochure

Speciaal voor bewoners van het buitengebied is er een ervenbrochure gemaakt. In de brochure staat uitgebreid beschreven hoe de indeling van een erf er van oudsher uitzag en waarom Stichting Landschapsbeheer er naar streeft om deze indeling te behouden en te herstellen. In de brochure staan inspirerende voorbeelden en tips om zelf met het erf aan de sl

Duik in het landschap en ontdek uw erf https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/alles-over-erven/

Ontdek meer over het landschap waarin u woont! Hieronder ziet u een kaart met daarop alle landschapstypen (uit 1850) van Gelderland. U kunt op deze kaart inzoomen naar uw eigen perceel of uw adres intypen. Als u vervolgens uw perceel aanklikt,  dan krijgt u informatie over het landschapstype en de beplanting die daarbij thuis hoort. Wilt u weten hoe het landschap er vroeger uitzag of bent u benieuwd naar de hoogtekaart? Via de lijst met lagen kunt u andere kaartenlagen aan- en uitzetten.

In de brochure staan inspirerende voorbeelden en tips om zelf met het erf aan de slag te gaan. Maak je erf goed brochure

Was u deze avond verhinderd maar hebt u interesse in dit project. Er liggen in ’t Dorpshuus nog een aantal informatiemapjes met informatie. Een aantal mensen hebben zich die avond al aangemeld.   U kunt zich nog steeds aanmelden. Dit kan via https://www.landschapsbeheergelderland.nl/varsselder-veldhunten-in-groen/

Dus woont u in het buitengebied van Varsselder of Veldhunten? En heeft u een erf? Dan bezit u een waardevol stukje natuur. Maak uw perceel nog mooier en draag bij aan een aantrekkelijke omgeving en meer biodiversiteit. Doe mee met het speciale beplantingsproject Dorpen in het Groen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). U krijgt subsidie, advies en ondersteuning om op uw terrein inheemse beplanting te plaatsen. Het gaat onder andere om heggen, knotwilgen, elzenrijen en boomgaarden. Het project wordt ondersteund door de gemeente Oude IJsselstreek en de provincie Gelderland. U doet toch ook mee? Samen maken we onze eigen omgeving weer groener.

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld de 3 verschillende typen landschappen binnen Varsselder - Veldhunten. Hieronder vindt u de presentatie van de bijeenkomst.

Informatieavond DIHG21OUDE - Varsselder.pdf

 Actie gemeente Oude -Ijsselstreek Tegeleruit / Boom erin

Meer en beter groen zorgt ervoor dat u ook in de toekomst in een gezonde en prettige omgeving kunt leven. Daarom willen we het groene karakter in Oude IJsselstreek zo veel mogelijk uitbreiden. U kunt helpen door in uw tuin ruimte te maken voor een boom. Bomen maken onze omgeving groener, geven verkoeling en houden het regenwater langer vast. Daarnaast bieden ze kleine dieren en insecten voedsel en veiligheid. Daarom krijgt u van ons een boom cadeau!  

Woont u op de postcode 7070, 7071, 7075 of 7076? Dan kunt u zich in november en december 2021 aanmelden voor een gratis boom.                                                                                                

Hoe werkt het?

Het project "Levend Landschap " wordt georganisseerd dankzij het initiatief vanuit Vereniging  Dorpsbelangen  V- V.

IMG 20200414 WA0007