1.jpeg 3.jpeg 2.jpeg
(stills REGIO8)

Leerlingen van basisschool Pius X hebben woensdag 30 september samen met de dorpsvereniging, Veilig Verkeer Nederland en de politie actie gevoerd tegen de verkeerssituatie voor de ingang van de school. Zo werd er een lasergun controle gehouden, waarbij automobilisten werden aangesproken en gecomplimenteerd of aangesproken op hun te hoge snelheid, maar de partijen riepen vooral de gemeente op om te kijken naar de situatie op de Hoofdstraat die in de optiek van de school en bewoners niet als voldoende veilig wordt gezien en ervaren.

Daarnaast zijn er in de afgelopen periode diverse initiatieven ondernomen om de aandacht op het probleem te vestigen: er zijn 30km containerstickers uitgedeeld aan alle bewoners van de Hoofdstraat, er zijn twee MATRIX borden opgehangen door de gemeente om automobilisten te wijzen op hun snelheid en is er een banner opgehangen aan de kruising Hoofdstraat/Berghseweg waarmee extra aandacht wordt gevraagd voor de snelheidslimiet binnen ons dorp. Daarnaast is er door de politie op verschillende momenten meer gecontroleerd en waar nodig geverbaliseerd, een duur woord voor "een bon uitschrijven".

En om een ieder nog eens te wijzen op wat zo'n snelheidsovertreding dan kan gaan kosten (alleen in euro's en niet in mensenlevens):

In een 30-zone te snel rijden kost je €57 bij 5 km/u te snel,
                                                                    €110 bij 10 km/u te snel,
                                                                    €191 bij 15 km/u te snel
                                                      en wel €265 bij 20 km/u te snel.

En dan te bedenken dat ruim 15% van het passerende verkeer te snel rijdt, met excessen boven de 50 km/u; levensgevaarlijk. LET DUS OP UW SNELHEID!

Helaas geeft de gemeente geen gehoor aan onze oproep iets concreets aan de problematiek te doen aangezien een verkeersmedewerker onlangs de situatie heeft bekeken en daarbij geen bijzonderheden of onveilige situaties waargenomen.

De actie is in diverse media aan bod gekomen, waaronder REGIO8, Omroep Gelderland en in Oude IJsselstreek Vizier.