Varsselder - Provincie Gelderland en gemeente Oude IJsselstreek willen de Hoofdstraat vanaf de Oude IJsselweg (N817) afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. In plaats daarvan stellen ze een ontsluitingsroute voor via de Varsselderseweg vanaf Landwinkel Luemes, daar komt dan een rotonde. Onacceptabel vindt Vereniging Dorpsbelangen Varsselder Veldhunten (VDVV), die zowel die weg als een voorgestelde fietssluis onveilig achten. Half december doet de rechter uitspraak naar aanleiding van de ingediende bezwaarschriften.

door Reinier Kroesen

Lars van Mulligen en Joris ten Have, beide bestuursleden van VDVV lichten de laatste stand van zaken toe. Van Mulligen: "We hebben het afgelopen najaar een petitie gehouden om draagvlak te creëren. De bezwaren zijn niet zozeer gericht tegen het besluit dat de Varsselderseweg ontsluitingsroute wordt maar meer de invulling die er aan wordt gegeven door provincie en gemeente. Die is in onze ogen niet veilig en niet afdoende. Wij zien niet de connectie tussen het afsluiten van de Hoofdstraat en de rotonde bij Luemes. Daarnaast zijn wij het niet eens met het plan voor de oversteek voor langzaam verkeer ter plaatse van de Hoofdstraat."

In maart kondigde tijdens de raadscommissie wethouder Ankersmit plotseling aan dat er een plan lag voor een fietssluis op die plek. VDVV vindt dat geen geschikte oplossing omdat die niet veilig genoeg geacht wordt op een weg waar tachtig kilometer gereden wordt. Daarnaast is deze niet geschikt voor rolstoelen en bakfietsen. De dorpsbelangenvereniging ziet daar liever een tunnel of brug. Van Mulligen: "Die fietsoversteek wordt alleen maar drukker met de komst van het nieuwe Almende College, de samenwerking tussen Oersprong en Pius X en die tussen Ulftse Boys, GWVV en NVC. Steeds meer kwetsbare groepen zullen daar in de komende jaren regelmatig moeten oversteken, een probleem dat ook inwoners van de omliggende kernen aangaat."

Doorn in het oog is het feit dat er nauwelijks overleg mogelijk is, maar door overheid wel beslissingen worden opgedrongen. Daarom rest alleen nog de gang naar de rechtbank. VDVV wil een onafhankelijke mening van een derde partij. Van Mulligen: "Er is alleen tegen ons gesproken, nooit met ons!" Ten Have: "Wij hebben op beide verkeersbesluiten beroepsbesluit aangetekend richting gemeente en provincie. Daarnaast zijn voorlopige voorzieningen aangevraagd, een spoedverzoek voor stop op de plannen. Bezwaarschriften zowel op dat voorstel voor die gewijzigde ontsluiting als fietsoversteek dus. Het liefste hadden we alternatieven besproken als snelheidsbeperkingen en dergelijke, maar zover kwam het nooit. Als we een stop hebben kunnen we weer in gesprek over oplossingen."

Volgens de laatste info van Ten Have doet de rechter in Arnhem op 17 december uitspraak inzake die voorlopige voorzieningen.


© van dit artikel heeft Oude IJsselstreek Vizier.