Heeft u een idee? Kom er maar mee!”

Nog net niet letterlijk is deze slogan bij u als inwoner van deze gemeente de afgelopen tijd vast eens voorbij gekomen. We juichen het toe dat mensen zelf het initiatief nemen om aan de slag te gaan in en voor de eigen leefomgeving. Veelvuldig gebeurt dat ook. Op heel veel terreinen bent u zelf in staat om samen mooie, nuttige en leuke dingen te doen. Daar heeft u de gemeente helemaal niet voor nodig. En dat is prima. Een paar voorbeelden: het repaircafé in Silvolde, het ommetje dat Etten samen met Terborg realiseert, de Groene Belevingsruimte in Varsselder, de Kinderspeeldag in Oer. Stuk voor stuk mooie initiatieven!

Er zijn echter ook momenten waarop u een activiteit niet geheel ‘in eigen beheer’ kan of mag uitvoeren. Een organisatie als de gemeente schakelt u bijvoorbeeld in op het moment dat u iets wilt doen op openbaar terrein, of om een vergunning te krijgen om de veiligheid te waarborgen bij een evenement. Maar ook als u geen idee heeft of de gemeente u met uw vraag of idee verder kan helpen. Benader mij gerust! Ik denk graag met u mee, breng u in contact met een van mijn collega’s of met andere nuttige personen of organisaties in uw omgeving.

Het feit dat we als gemeente aangeven dat we graag meedenken, wil overigens niet zeggen dat we uw plan, vraag of klacht overnemen. Of dat we er op voorhand al aan (kunnen) meewerken. De afgelopen periode zijn we erachter gekomen dat dit niet altijd duidelijk genoeg door ons is uitgelegd. Inwoners begrepen onze boodschap soms als het “U vraagt, wij draaien”-principe. Echter, onze inzet van het meedoen met u als samenleving is om met de juiste dingen bezig te zijn, waarbij we graag gebruik maken van uw kennis, creativiteit en ervaringsdeskundigheid. Als we gezamenlijk optrekken, kunnen we teleurstelling of misverstanden zoveel mogelijk voorkomen. U heeft bepaalde wensen. De gemeente heeft bepaalde uitgangspunten (beleid, financiering, onderhoud) en soms eisen (wettelijk vastgelegd) waar we rekening mee dienen te houden.

U heeft een verhaal, de gemeente heeft haar verhaal. Het begint bij het met elkaar delen van deze verhalen. Van daaruit kunnen we een gesprek voeren over het tot uitvoering brengen van uw idee, waarbij uw wensen en de gemeentelijke aandachtspunten zo goed mogelijk samenkomen.

Samen kunnen en weten we meer, dus sowieso nuttig om elkaar op te zoeken!

Piet Kleingeld

piet1