- Gegevens

De regio Achterhoek wordt gezien als een veilige en fijne plek om te wonen en werken. Hier zijn we ontzettend blij mee én trots op. De grote buitengebieden bieden rust, ruimte en mooie landschappen. Echter, deze uitgestrekte buitengebieden brengen ook veiligheidsrisico’s met zich mee. In het hele land is er sprake van toenemende criminaliteit in het buitengebied. Dit geldt ook voor de regio Achterhoek. Om deze criminaliteit aan te pakken is de gemeente samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en andere partners het project ‘Keurmerk Veilig Buitengebied’ gestart. Dat ons buitengebied een veilige plek blijft om te wonen en te werken, is iets waar we gezamelijk een verantwoording voor hebben.
Een voorbeeld van criminaliteit in buitengebieden zijn grote, leegstaande en afgelegen schuren die – al dan niet onder valse voorwendselen – worden verhuurd aan criminelen. Zij gebruiken de schuur om er hennep te telen of om synthetische drugs te maken. Voorbeelden hiervan zijn de opgerolde drugslabs in Beek & Drempt en ook binnen onze eigen gemeentegrenzen. Verhuurders lopen flinke risico’s als ze hun panden verhuren voor oneigenlijk gebruik. Denk aan brandgevaar, (dreiging) met geweld, illegaal aftappen van elektriciteit en schade aan de panden. Maar denk ook aan illegale dumpingen zoals onlangs nog in het buitengebied van Varsseveld.
Het project Keurmerk Veilig Buitengebied is een samenwerking tussen de gemeente Oude IJsselstreek, het CCV, politie, brandweer, en nog een aantal organisaties als onder meer LTO, belangenverenigingen en wildbeheerseenheden. Deze partijen willen samen effectief en efficiënt kunnen optreden bij criminaliteit in de buitengebieden, zowel om criminaliteit te voorkomen als het te bestrijden als het ontdekt is. Denk aan controles, voorlichting en ‘lessons learned’ van anderen die in het verleden hiermee te maken hebben gehad. Indien u meer informatie wilt over het keurmerk, kunt u kijken op www.pvo-oostnederland.nl.
Uw ogen zijn onmisbaar.U woont of werkt in het buitengebied. Mogelijk ziet of hoort u wel eens iets wat u verdacht vindt.
Heb je ooit het gevoel gehad dat je in een (nood)situatie zit en je niet weet wie je moet bellen? Of misschien weet je niet welk nummer je moet bellen om een bepaalde dienst te bereiken? Deze handige Meldkaart_def.pdf heeft alle informatie op één plek verzamelt. De kaart beschrijft welke organisatie u waarvoor moet bellen en wat het bijbehorende nummer is. Het enige dat je hoeft te doen, is de kaart opbergen op een handige plek, plak hem bijvoorbeeld in je meterkast. Zo heb je altijd toegang tot deze belangrijke informatie, mocht je die ooit nodig hebben.
KIEK UUT Veilig Buitengebied