Back to Top
Vroeger
- uit de oude doos -
lijn2

Historie

KOM ES KIEKEN is niet de eerste toneelvereniging  van Varsselder-Veldhunten.  

Al vanaf 1946 was er een toneelvereniging onder de naam "Ons Genoegen."

Deze vereniging heeft verschillende stukken op de planken gebracht waaronder:

-Om de Karashoeve

-Scheurende muren

-Houd de butler in de gaten

- Zuster Annunciata 

-August, de domme

Veel details over "Ons Genoegen" maar ook over "Kom Es Kieken" zijn te lezen in het door Bennie Kroesen geschreven boek “Varsselder-Veldhunten,

kroniek van een dorpsgemeenschap” (2001).

Sinds die roemruchte jaren van "Ons Genoegen" is het wat toneel betreft stil gebleven in ons dorp, totdat in het voorjaar van 2000 ter gelegenheid van het jubileum van de gouden fanfare het idee kwam om ook een toneel stuk op te voeren. Het werd getiteld “Een Onbezonnen Kus”. Op 4 en 5 november in dat jaar vond de uitvoering plaats in gemeenschapshuis "De Smeltkroes" in Ulft, die ongeveer 700 bezoekers trok. 

Door het enthousiasme van de spelers werd er in december 2000 besloten om een nieuwe vereniging op te richten met als naam “Kom Es Kieken”.

20-jarig bestaan (2020)

Kort voor de uitvoering in maart 2020 brak de coronapandemie uit, het verhaal is bekend, alle evenementen werden afgelast. Het was net in het jaar dat de toneelvereniging haar 20-jarig bestaan zou vieren. In december 2000 werd de vereniging opgericht en twee jaar later vond de eerste uitvoering “Een beeld van een man” plaats.

Niet eerder dan in Maart 2023 kon er weer een voorstelling worden gegegeven, met ca. 500 bezoekers over 3 uitvoeringen was het een groot succes.  (Zie recensie in deze website onder "Uitvoeringen")

Vanaf de oprichting zijn Ferenc Schepers, Ino Zweers en Elly Masselink nog steeds actief. De ervaren acteurs Ferenc en Ino zijn in de 23 jaar zo op elkaar ingespeeld, dat ze een belangrijke rol spelen in de vereniging. Elly Masselink is onafgebroken souffleuse geweest en heeft aangegeven dat ze nu stopt. De Roddeltante (2023) was voor haar de laatste voorstelling.

Het is heel bijzonder dat een aantal leden van "Ons Genoegen" nog steeds lid zijn van onze vereniging.