Op de informatieve dorpsavond zijn afgelopen woensdag de concrete plannen bekend gemaakt die er zijn rondom aan -verbouw Dorpshuus en daarnaast plannen om het kerkgebouw te verbinden met ’t Dorpshuus. Deze plannen zijn gezamenlijk gerealiseerd door de VDVV, ’t Dorpshuus en Vereniging Kerkgebouw.

Het plan voorziet in een kleine aanbouw en een gedeeltelijke verbouwing van ’t Dorpshuus om meer activiteiten mogelijk te maken.
Daarnaast zijn er energiebesparingsmaatregelen gepland zoals nieuwe verwarming (en verkoeling) door middels van airco units, een warmtepomp systeem en 135 zonnepanelen die de maandelijkse lasten van ’t Dorpshuus helpen beperken. Ook wordt de toegankelijkheid verbetert door een nieuwe rolstoelhelling, automatische openende deuren en een mobiel systeem voor slechthorenden. Dit zorgt ervoor dat mensen met een beperking nog beter mee kunnen doen bij de activiteiten in ’t Dorpshuus.

Naast deze plannen voor ’t Dorpshuus zijn er ook plannen voor een nieuw aan te leggen pad van ’t Dorpshuus naar het kerkgebouw. Indien financieel haalbaar, wordt deze verbinding voorzien van een overkapping. Door de voorzijde van het Kerkgebouw opnieuw te bestraten / herinrichten, willen we het kerkgebouw meer betrekken bij het dorpsbeeld.
Om de plannen voor ‘t Dorpshuus mogelijk te maken is er een subsidieaanvraag gedaan bij provincie Gelderland. Deze is ondertussen toegekend (ruim € 107000). Dat betekend dat de helft van het benodigde budget voor aanbouw en verbouw al binnen is.
Tevens heeft het Oranjefonds een bijdrage van € 12.500 toegezegd voor de verbouwing, waarvoor wij hen zeer dankbaar zijn.
De gemeente Oude IJsselstreek doet een bijdrag van ca. € 800 specifiek voor de mobiele hoorvoorziening.
Het Dorpshuus zelf brengt € 20.000 in om de plannen mogelijk te maken. Met deze toezeggingen hebben we een zodanige basis dat het ’t Dorpshuus bestuur aangegeven heeft de volgende stap te willen zetten. Namelijk realisatie van zoveel mogelijk van wat begroot is. Er lopen nog enkele aanvragen bij fondsen.
Daarnaast hopen we dat er nog ondernemers zijn die deze plannen willen sponsoren.

Voor de verbinding tussen Kerkgebouw en ‘t Dorpshuus en herinrichten voorzijde Kerkgebouw willen we gebruik maken vaneen bestaande Europese subsidieregeling.
Om hiervan gebruik te kunnen maken willen een toegezegd budget vanuit de gemeente Oude IJsselstreek inzetten als co -financiering. Daarnaast geldt bij dit project dat nu alvast op zoek zijn naar personen die in hun dagelijks werk iets met hovenierswerk hebben en/of stratenmakers. Ben je bereid om in de loop van het komend jaar wat uren te steken in dit project dan kun je, je nu al melden via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vrijwilligersuren kunnen we namelijk in deze Europese subsidieregeling omzetten in euro's.

Voor de aan – verbouw van ’t Dorpshuus willen ze zo spoedig mogelijk een projectgroep oprichten die de plannen en de bouw zullen gaan begeleiden. Wij zoeken hiervoor nog vrijwilligers! Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Daarnaast zullen er vele handjes nodig zijn om de hierboven geschetste plannen te kunnen verwezenlijken. Het maakt niet uit wat uw talenten zijn, we hebben alle hulp nodig. Ook hiervoor horen we graag van u via bovenstaand mailadres of u kunt natuurlijk altijd één van de bestuursleden van ’t Dorpshuus, VDVV of vereniging Kerkgebouw aanspreken.

De voorlopige planning is om met de aan- en verbouw te beginnen medio maart 2020. Eind september is het de bedoeling dat de plannen gerealiseerd zijn.

De achterliggende gedachte van de plannen is om ‘t Dorpshuus toekomstbestendig te maken door het multifunctioneler en duurzamer te maken.
Door de geplande samenwerking met vereniging Kerkgebouw en de verbinding (met mogelijke overkapping) willen we elkaar versterken en een uniek concept neerzetten in de regio. Niet alleen verenigingen vanuit het dorp maar ook van daarbuiten biedt deze verbinding tussen beide gebouwen kansen.
Maar ook het delen van materialen zorgt ervoor dat zaken niet dubbel aangeschaft worden en er van elkaar geprofiteerd kan worden.

Voor meer informatie kunt u kijken naar de onderstaande afbeeldingen van de woensdag gegevens Powerpoint presentatie.

Last but not least, bovenstaande plannen zijn alleen realiseerbaar als we met zijn allen er nog een keer de schouders eronder in willen zetten. Vele handen maken licht werk. 
Al deze vrijwillige inzet is ons grootste kapitaal.

Delen