Afgelopen zaterdag vertrok een volle bus met inwoners vanaf ’t Dorpshuus in Varsselder richting het huis der Provinciën Arnhem. Hier vond de finale van de verkiezing van het Dorpshuis/Buurthuis van het jaar 2018 plaats. In de bloedstollende finale moest ’t Dorpshuus Varsselder- Veldhunten het uiteindelijk afleggen tegen de winnaar “Den Diek” uit Lichtenvoorde.

De tussenstand voor de publieksstemmen’t Dorpshuus behaalde een 2e plaats van de in totaal 58 aangemelde dorps/buurthuizen. De doorslaggevende factor waren uiteindelijk de publieksstemmen. Waar er 732 stemmen (!) voor ’t Dorpshuus waren had Den Diek er ruim 1300.
Enige kritische noot die hierover gehoord werd, was dat er geen relatie was met het aantal stemmen ten opzichte van de grootte van de kern. Een kleine kern als Varsselder-Veldhunten, delft hierbij dan vaak het onderspit. Desondanks was het aantal publieksstemmen zeker iets om trots op te zijn.

Van de 6 genomineerden voor de finale, zette de vakjury ’t Dorpshuus Varsselder - Veldhunten unaniem op de 1e plaats. Zij vonden het een schoolvoorbeeld van hoe je een geheel dorp betrekt bij het dorpshuis. “Wanneer die betrokkenheid verder reikt dan “meedoen” en ook zorgt voor “trots in het dorp, dan heb je goud in handen.”
Volgens de vakjury zit “de schoonheid van ’t Dorpshuus onder de motorkap. Maar het leuke is dat ze iedereen die geïnteresseerd is daar ook uitgebreid onder laten kijken”. De “PK’s onder de motorkap“ worden in Varsselder –Veldhunten allemaal geleverd door vrijwilligers. Zij zijn het grootste en belangrijkste kapitaal.

Voorzitter Joris ten Have: “Allereerst felicitaties voor de winnaar Den Diek. Het is, zonder af te willen doen aan de andere genomineerden, bijzonder om te zien dat de nummer 1 en 2 organisaties zijn die puur op vrijwilligers draaien.
Het fantastische juryrapport is een pluim is voor al onze vrijwilligers die dit mogelijk maken. Wij zijn dan ook als bestuur ongelofelijk trots!”
Het werd dan ook een klein feestje na aankomst bij ’t Dorpshuus waar gezamenlijk nog de aflevering werd bekeken. De uitzending van de finale vindt plaats as. zaterdag 8 december. (Omroep Gelderland).

Angelique Krüger ondertekende het VV bord’t Dorpshuus is een bron van energie en dient als katalysator voor veel processen die de dorpsgemeenschap zelf oppakt. De complexiteit maakt niet uit. Van de digitale samenwerking en het zelf vinden van een herbestemming voor het kerkgebouw tot aan het initiëren van een burgerinitiatief voor de herinrichting van de Hoofstraat en hieraan gekoppeld nieuwe ideeën om ’t Dorpshuus en het kerkgebouw met elkaar te ‘verbinden’.

Nog nooit in ’t Dorpshuus geweest? Kom gewoon eens buurten, het herbergt veel mogelijkheden voor eenieder, ook voor omliggende kernen. Of wilt u vrijwilliger worden en ons ‘motorblok’ komen versterken, dan horen wij dat ook graag!

Voor alle foto's van de busreis en finale (met hartelijk dank aan onze dorpsfotograaf Nico Marcus): Foto's
Wilt u het juryrapport zelf ook eens lezen: pdfJuryrapport DVHJ 2018