Onderstaand artikel is afgelopen week verschenen in de Gelderse Post:

 

VARSSELDER-VELDHUNTEN – Zondag 7 september zal het anders zo rustige kerkdorp uit zijn voegen barsten. Het O.L.V.-Gilde is dan gastheer van de Gelderse Federatieve Schuttersdag. Een recordaantal van circa 40 korpsen, meer dan 2000 schuttersvrienden maken hun opwachting, waaronder de Europakoning en Europaprins. Wedstrijden en feestelijkheden zullen plaats vinden in en om 't Dorpshuus. En juist nu, voor het eerst in haar 435-jarige gildebestaan heeft het een koningin, de zeer aan schutterstradities hangende Angelique van der Meer. Niet voor niets huwde ze haar Amsterdamse Rob ooit staande op een bierton tijdens de Huntense kermis.

Door Reinier Kroesen

 

Een van de redenen om de grootste bijeenkomst van schutters in de provincie Gelderland binnen te halen is de totstandkoming van het nieuwe Dorpshuus, enkele jaren geleden. Dat vertelt André Bussink, voorzitter van het Onze Lieve Vrouwe Gilde. "We zijn trots op wat we hebben neergezet met onze hele dorpsgemeenschap en willen dat laten zien." Tijdens de najaarsvergadering van de federatie vorig jaar hield André een warm betoog ter promotie van het concours. Mogelijk de reden voor de vele inschrijvingen, normaal ligt dat rond de dertig. De Gelderse Schuttersfederatie telt vier 'Kringen', Achterhoek, Liemers, Nijmegen en Montferland. Elke vereniging wordt behalve voor de eigen jaarlijkse 'Kringdag' ook uitgenodigd voor het federatieve, overkoepelende concours.

 

Het OLV Gilde

 

Een gelegenheidscommissie, samengesteld uit alle geledingen van het verenigingsleven in Varsselder-Veldhunten heeft de organisatie in handen. De activiteiten vinden plaats op het evenemententerrein bij 't Dorpshuus aan de Berghseweg, die doorgaande route wordt voor één dag afgesloten, onder andere om te voorzien in parkeergelegenheid. Het comité reed daarmee letterlijk in de wielen van de Henk Lubberding Classic, die de rondweg in het parcours die dag had opgenomen. In goed overleg wordt een alternatief bochtje gekoerst. Aan de Veldhuntense zijde worden twee velden ingericht voor de muziekwedstrijden, ook het hoofdveld van GWVV is daarvoor bestemd. Het kwetsbare kunstgras brengt enige beperkingen met zich mee: kauwgom, drankjes, blikjes, flesjes of etenswaren zijn daar niet toegestaan. Of aanwezige koninginnen zich naaldhakken kunnen veroorloven is niet bekend.

Angelique van der Meer, geboren Schepers, wist eind juni tijdens de gildekermis de vogelromp naar beneden te schieten. Aan haar, als eerste koningin van de schutterij de eer om de delegaties 7 september te verwelkomen. OLV Gilde vrouwen vendeliersAngelique is geboren en getogen en nog steeds wonend op het 'Hof van Hunten'. "De tradities zijn mij met de paplepel ingegeven, zowel mijn vader als opa hebben hun verdiensten bij het Gilde," zo meldt ze in het programmaboek. "Die moet je in ere houden, in ons geval zijn we zodoende elf jaar geleden in de feesttent getrouwd, staand op een biervat." Haar man is de uit Amsterdam afkomstige Rob van der Meer, die een aantal jaren geleden zelf betrokken was bij het tot leven wekken van de in ruste verkerende eveneens eeuwenoude Amsterdamse schutterij. Hij legde de connectie met het O.L.V.-Gilde, inspiratiebron voor de heroprichting en aanwezig in de hoofdstad op 12 september 2010 ter gelegenheid van dit feit.

 

Tijdens de officiële opening hoopt men op aanwezigheid van commissaris van de Koning Clemens Cornielje. Bussink benadrukt de klassieke elementen van de dag, zoals de diverse commandanten die net als vroeger te paard paraderen en de vijftien ereschoten die gelost worden met 'kattekoppen', kleine kanonnen. De dag begint met de twee kilometer lange rondgang door het dorp, eindigend bij de tribune op het hoofdveld van GWVV. Daar is aansluitend het defilé waarna het koningschieten en de overige festiviteiten beginnen, waaronder de voor publiek zeer attractieve bielemanwedstrijden en het show- en acrobatisch vendelen. Alle onderdelen van het concours zijn voor het publiek vanzelfsprekend gratis toegankelijk, direct naast 't Dorpshuus wordt een horecaplein opgericht.

Delen